Dialogické jednání (semestr životní improvizace) / pro pokročilé

2. květen - 27. červen 2019 - čtvrtek 19:00-21:00Erika Merjavá

Přihlašte se včas

2. květen - 27. červen 2019 - čtvrtek 19:00-21:00
2400 Kč

Přihlašte se na e-mail [email protected]

Dialogické jednání je hra sama se sebou ve vyhrazeném bezpečném prostoru. Z toho pak mohou vznikat nejen neuvěřitelné jevištní improvizace jako např. improvizační představení Jaroslava Duška, který byl žákem otce této disciplíny prof. Ivana Vyskočila a procházel si Dialogickým jednáním.

Dialogické jednání nás však také vede ke spontánnosti a životní improvizaci, ve které jsme v neustálém dialogu se sebou, lidmi kolem, životními situacemi. Zraje k dialogickému způsobu života, učíme se pracovat s chybou a selháním, nevěděním. Začneme na tyto situace nahlížet, komunikovat a pohrávat si s nimi, získává nadhled, lehkost a radost z bytí. Stejně jako v improvizacích na jevišti, vždy nás může překvapit, co z ničeho nakonec vznikne.

Zkušenost se nedá naučit nebo vyčíst z knih, zkušenost si musíme prožít – a pak najdeme svoji nezaměnitelnou identitu a vlastní cestu k růstu a zrání.

Dialogické jednání je vhodné pro každého, kdo chce na sobě pracovat, setkat se sám se sebou, nacházet své vnitřní partnery, zjistit kým je ve své největší hloubce, kdo chce žít vědomě a vnitřně svobodně, pocítit pokoj a radost z bytí. Učí se být v životě jako ve hře.

Může být velkým pomocníkem:

  • pro umělce a jejich uměleckou autenticitu, schopnost být v dialogu s jevištním partnerem, textem, fotkou, obrazem, prostorem, vlastním hlasem, slovem (tanečníky, herce, zpěváky, spisovatelé, dramaturgy, scénografy, malíře, fotografy)
  • pro pomáhající profese ve schopnosti porozumění, komunikace a empatie (zdravotníky, lékaře, pedagogy, sociální pracovníky, psychology, psychoterapeuty, kněžská a řeholní povolání)
  • pro manažery, vedoucí pracovníky, ředitele, personální pracovníky schopnost řídit, kreativně a vědomě vést týmy a projekty, komunikovat s podřízenými pracovníky a klienty

 

Na každé lekci se budeme věnovat:

  • 90 minut Dialogickému jednání
  • 30 minut tělu a pohybu, hlasu nebo řeči

 

Jak probíhá lekce:

  • Začátek lekce bude věnovaný koncentraci a práci s tělem, hlasem či řečí. Budeme poznávat sami sebe skrze tyto somatické projevy, hledat kde je náš hlas, k čemu v nás odkazuje naše tělo a pokusíme se sdělovat skrze slovo.
  • 90 minut budeme následně dialogicky jednat. Každý se několikrát pokusí vyjít před ostatní a jednat v prostoru úplně sám. Jeho jediným partnerem bude on sám a pokusí se s ním navázat kontakt, partnerství, hru. Skrze hru s vnitřním partnerem prochází člověk sebezkušeností, získává nadhled, zjišťuje kým je, zvědomuje, uvolňuje vnitřní napětí, přestává se brát tak vážně a stává se autentickou bytostí.
  • Součástí kurzu budou i psané reflexe účastníků jako důležitá a nedílná součást vědomého poznávání sebe sama.

 

Pokročilý znamená, že člověk má alespoň základní zkušenost s Dialogickým jednáním.

Doba trvání lekce: 120 min
Termín kurzu (6 lekcí): 7.5.-20.6.2019
Lekce se nekonají: 16.5.2019, 13.6.2019
Cena kurzu: 2.400 Kč (Lze se přihlásit a zaplatit i za jednotlivou hodinu 350 Kč)
Přihlášku pošlete na [email protected]
Počet účastníků: max 12
Kontakt a informace: [email protected]

 

Je chyba chybou?
Co je škrtání?
Proč se upravuje a zpřesňuje?
Jak je to s hotovostí?
A jak úprava sdělení souvisí s Dialogickým jednáním?

 

 

 

Erika Merjavá

Od roku 2010 docházím pravidelně na Dialogické jednání (DJ) na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (KATaP) DAMU. Procházím si skrze tuto disciplínu vlastní zkušeností, učí mě to vést dialog sama se sebou, životními situacemi, která přichází, víc improvizovat než řídit, víc naslouchat než mluvit, víc klást otázky a hledat odpovědi. Vede mě to směrem k […] Více

Přihlašte se včas

2. květen - 27. červen 2019 - čtvrtek 19:00-21:00
2400 Kč

Přihlašte se na e-mail [email protected]

Další lekce

" alt=""> Petr Vojtíšek Petr Vojtíšek
zář
04

"Pohyb je život" je škola pohybu. Budeme Vás učit, jak se jinak hýbat. Ukážeme vám, jak žít ve vlastním těle, jak ho chápat a vnímat, jak se hýbat a jak být v klidu.

Detail lekce